Sverigefinnarnas flagga designad av Ali Jonasson

Sverigefinnarnas dag 24 februari

I dag den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en nationell minoritetsgrupp i Sverige som uppskattas till drygt 700 000 personer.

Dagen har firats sedan 2011 och från 2012 har dagen funnits i Akademialmanackan som Sverigefinnarnas dag. Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 700 000 personer. Degerfors kommun ingår från och med 1 januari 2014 i det finska förvaltningsområdet.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Till toppen av sidan