Birgit och Harriet i en av Degerfors biblioteks sketcher

Foto: Robin Karlsson

Degerfors bibliotek utvecklar koncept tillsammans med produktionsbolag

Efter den virala succén av Degerfors biblioteks sketcher skriver Degerfors kommun kontrakt med produktionsbolaget Creative Society Production. Avtalet är ett samarbete mellan kommunen och produktionsbolaget för att utveckla konceptet Degerfors bibliotek.

”Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Creative Society Production Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och undersöka potentialen i det koncept som vi tagit fram under de här åren. Var det slutar vet vi inte i nuläget, men bara att ha fått komma till det här steget känns stort och ingenting vi kunde drömma om när vi började göra sketcher 2019,” säger bibliotekarie Robin Karlsson som skriver manus och regisserar bibliotekets videor.

Samarbetet är fortfarande i startgroparna och om det blir en tv-serie eller något annat vet inte Robin i nuläget. Avtalet med med Creative Society Productions handlar om att utveckla ett koncept och se vad det leder till.

Från 3000 följare till 50 000

Degerfors bibliotek har spelat in och publicerat sketcher om vardagen på ett bibliotek sedan 2019 men under 2023 spred sig videorna som en löpeld på Instagram och kontot växte från 3000 följare till nästan 50 000 på ett par månader.

”Den ledande drivkraften har hela tiden varit ’hur skapar vi intressant innehåll som speglar ett mindre bibliotek på en liten ort?’. I början tog sig detta olika uttryck men kring 2019 började sketchformatet växa fram, som nu fått mycket uppmärksamhet under senaste året," berättar Robin.

I sketcherna spelar både bibliotekarier, tjänstepersoner och besökande författare ut Robin Karlssons manus om livet på biblioteket. Bland de återkommande karaktärerna finns den luriga Harriet, hennes bundsförvant Dzejna och ordningsamma Birgit.

”Jag är naturligtvis tacksam över att ha fått möjligheten att använda mig av mitt intresse för rörlig bild i min tjänst. Likaså att jag haft den stora turen att ha kollegor som velat bjuda på sig själva.”

Kontakt

Robin Karlsson, bibliotekarie med inriktning sociala medier
Telefon: 0586-48439
E-post: robin.karlsson@degerfors.se

Evelina Holmkvist, Kommunikatör
Telefon: 0586-482 39
E-post: evelina.holmkvist@degerfors.se

Bilder

Foto: Robin Karlsson

Birgit och Harriet

Robin

Harriet

Birgit

Till toppen av sidan