Militärfordon på en landsväg under Aurora 2017

Foto: Astrid Amtén Skage/Forsvarsmakten

Försvarsmakten rör sig i Örebro län och Värmland under Aurora 23

Försvarsmaktsövningen Aurora 23 pågår 17 april – 11 maj på flera ställen i Sverige och omfattar både Försvarsmakten och civila myndigheter. Under övningen kommer du kunna se både svenska och utländska förband röra sig på vägarna genom Värmland och Örebro län.

Aurora 23 är en övning där samtliga försvarsgrenar och stridskrafter deltar och som ökar den samlade förmågan att möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Försvarsmaktens uppdrag är ytterst att försvara Sverige och svenska intressen, våra rättigheter och vår demokrati. Ett av de främsta verktygen för att höja, pröva och signalera militär förmåga är övningar.

Vad övar man på?

Försvarsmaktens uppdrag är att försvara Sverige och svenska intressen, våra rättigheter och vår demokrati. Aurora 23 prövar och utvecklar Försvarsmakten och de civila myndigheternas förmåga att försvara Sverige.

Armén, Marinen, Flygvapnet, Regionala staber och Hemvärnet kommer att öva tillsammans med militära förband från ett 15-tal andra nationer. Övningen bygger på ett scenario där Sverige utsätts för ett väpnat angrepp.

Vilka deltar i övningen?

Ett flertal nationer och myndigheter kommer att delta i försvarsmaktsövning Aurora 23. På så sätt ökar vi den svenska totalförsvarsförmågan. Tillsammans med militära förband från våra partnerländer, bygger vi säkerhet samtidigt som vi ökar den svenska operativa förmågan.

Deltagande nationer förutom Sverige är USA, Storbritannien, Finland, Polen, Norge, Estland, Lettland, Litauen, Ukraina, Danmark, Österrike, Tyskland och Frankrike.

Du hittar mer information om Aurora 23 på www.forsvarsmakten.se/aurora23 Länk till annan webbplats.

Till toppen av sidan