Kerstin Önnebo från Skrivarpodden inspirerar ungdomar med författardrömmar

Den 5 april besökte Kerstin Önnebo Degerfors bibliotek för att leda en skrivardag för gymnasieelever. Skrivardagen är en del i ett projekt som drivs i samverkan med Region Örebro Län. Kerstin har lett grupper för ungdomar i olika åldrar och den här gången riktade de sig till ungdomar i gymnasiet.

“Vi vill nå alla grupper av våra besökare. Vi har tidigare haft skrivardagar och kurser för grundskolan och det här skapar variation,” säger Åsa Johansson som är barn- och ungdomsbibliotekarie på Degerfors bibliotek.

Kerstin startade sin podd Skrivarpodden för nio år sedan när hon var mammaledig och släppte i mars sitt tvåhundrade avsnitt. Sedan flera år tillbaka arbetar Kerstin på heltid med kreativt skrivande och hon tror att poddens framgång kommer från en tydlig idé om format och tema.

“Jag visste att jag ville göra en podd, som var ett nytt format på den tiden, och jag visste att jag ville prata om kreativt skrivande.”

När det kommer till att leda skrivardagar och kurser, berättar Kerstin att hon försöker komma som ett blankt papper inför varje grupp och att det är bättre att anpassa innehållet och upplägget efter individerna.

“Vissa skriver ett par meningar eller en sida medans andra kommer dit och redan har skrivit flera tusen sidor. De har olika behov och jag försöker tillgodose det med övningar eller hjälp med att diskutera deras material.”

Med på skrivardagen var Katarina som är 18 år som kom till Sverige från Ukraina våren 2022. Hon har varit med på skrivardagar förut med Kerstin och säger att hon sett en lapp på biblioteket om en kurs för sex månader sedan.

“Jag var rädd att gå först” berättar hon, “alla andra deltagare var svenskar och där kom jag med min dåliga svenska.”

Idag skriver Katarina både kreativt och reflekterande, om sitt liv i Ukraina och sina egna tankar:

“När jag har många känslor så skriver jag i en anteckningsbok eller notes-appen på telefonen. Ibland skriver jag en kvart, ibland skriver jag en timme och sedan kan jag släppa taget om det som känns jobbigt.”

Till toppen av sidan