Bild på landshöving Maria Larsson i sällskap av guide vandrar genom porten till Fasaskogen.

Landshövdingen besökte Fasaskogen

För att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten, arrangeras Friluftslivets år under 2021. I samband med arrangemanget besöker landshövding Maria Larsson länets tolv kommuner för att slå ett slag för friluftslivets möjligheter.

Under sitt besök i Fasaskogen hann Maria Larsson med flera aktiviteter. Bland annat pimplade hon, tillsammans med Torbjörn Carlsson från Storbjörken-Ölens fiskevårdsförening, på Ölens cirka 40 centimeter tjocka is. Ölen är rik på stor gädda och abborre, men det blev tyvärr inget napp för landshövdingen.

I Fasaskogen finns flera naturreservat. För att sällskapet skulle få uppleva de höga naturvärdena i reservaten på bästa sätt, fanns Daniel Gustavsson på plats för att ge landshövdingen med sällskap en guidad tur.

Vi ser ett rejält uppsving bland besöken i länets naturområden som har ökat med 33 procent under 2020. Fasaskogen med sitt vilda och storblockiga landskap har mycket god potential att bli en nationalpark så småningom, säger Maria Larsson.

Landshövdingestafetten

Inför Sveriges första friluftslivets år 2021 bjöd landshövdingen i Uppsala län, Göran Enander, in sina landshövdingekollegor på länsstyrelserna att delta i en landshövdingestafett genom att genomföra en eller flera friluftslivsaktiviteter i sitt län.

Syftet med landshövdingestafetten är att uppmärksamma Friluftslivets år, friluftslivets betydelse för folkhälsa och de friluftspolitiska målen.

Med aktiviteter över hela Sverige och under hela året vill länsstyrelserna även synliggöra Sveriges samtliga 21 läns stora variation av fina natur- och kulturområden med möjlighet att utöva friluftsliv i året om, den stora bredden av friluftsaktiviteter med fokus på det hållbara, enkla och tätortsnära friluftslivet samt att friluftsliv kan utövas av alla.

Till toppen av sidan