Kulturcentrum Berget

På Kulturcentrum Berget kan du uppleva både dåtid och nutid. I de gamla arbetarbostäderna som byggdes under 1870-talet finns bland annat café, hantverksbodar och små butiker. Här finns duktiga hantverkare som skapar och säljer sina verk som består av bland annat vävda mattor, snickerier, kläder och målad konst.

För barnen finns det massor av roliga saker att göra på Berget. Här finns bland annat en djurhage, lekplats, indiantält och Svingelskogen.

Du som har en funktionsnedsättning och parkeringstillstånd kan åka bil hela vägen upp till Berget och parkera.

Evenemang på Berget

I Bergets program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vad som händer under 2022.

För de små

På Berget finns det som intresserar de äldsta och de yngsta och alla där emellan. Här finns djurhagen som är Bergets eget minizoo med får, getter, höns, grisar, kaniner och ankor. Lekplatsen som är ett annat populärt ställe för barnen har bland annat ett indiantält, gungor och lekstuga. I lekrummet kan du klä ut dig och ha roligt även regniga dagar.

En annan attraktion som barnen uppskattar är Svingelskogen. Svingelskogen är en skog inomhus fylld av saker som får barnen att trivas. Kom och se hur Långhoppa Hare och Isak Isbjörn bor, kryp i den hemliga tunneln eller måla några teckningar. Du kan också hyra Svingelskogen för annorlunda och uppskattade barnkalas.

Det sägs att det bor troll i Sveafallen, följ med på en spännande trollvandring. Varje torsdag mellan 4 juli - 15 augusti ordnas trollvandring av Turistbyrån i Degerfors.
För barn från 4 år.

För att följa med på trollvandring ringer du och bokar plats på telefonnummer 0586 - 483 93.

Café Berget

I Café Berget kan du fika i hemtrevlig 1900-talsmiljö. Inomhus - eller utomhus när sommarsolen skiner. Under sommaren är cafét öppet varje dag mellan kl. 9 och 18. Vid evenemang stänger cafét senare.

Bergets minimuseum

Intill caféet finns Bergets minimuseum, ett rum inrett så som familjerna bodde här på 1870-talet. Om hur smederna arbetade förr kan du se om du har turen att vara här när Bergets egen smedja är öppen. I samma hus som Smedjan finns Bakerstugan där det än idag bakas bröd som det gjordes förr.

Klädmuseet

Klädmuseet (även kallat Nostalgivinden) är väl värt ett besök. Det ligger i samma hus som inrymmer Zari Ateljé - tredje huset räknat från Café Berget. I Klädmuseet kan du beskåda vackra kläder från 1920- till 1960-talet.

Veboa

Veboa (degerforska för vedboden) gjorde skäl för sitt namn förr i tiden när hundratals människor bodde på Berget i Degerfors och vedeldning var det som höll den värsta kylan borta på vintern.

Nu är Veboa sedan länge tömd på vedklabbar och är förvandlad till en härligt ljus och rymlig samlingssal. Den hyrs ut till bröllop, namngivningar, födelsedagsfester, konstutställningar och annat. Ett pentry med spis, kyl, med mera gör lokalen lämplig för många olika ändamål.

Det är också till Veboa vi flyttar artistframträdanden när vädret inte tillåter utomhuskonserter.

Till toppen av sidan