Val till riksdag, region och kommun

Ordinarie val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige hålls den andra söndagen i september vart fjärde år.

Detta gör riksdagen, regionfullmäktige, kommunfullmäktige:

  • riksdagen beslutar bland annat om statsbudgeten och lagar som ska gälla i Sverige
  • regionfullmäktige beslutar bland annat om sjukvården och lokaltrafiken
  • kommunfullmäktige beslutar bland annat om skola och bebyggelse

Vem har rösträtt?

En grundregel för alla val är att du måste ha fyllt 18 år senast på valdagen för att få rösta i riksdag-, region- och kommunvalet. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen och beroende på ditt medborgarskap.

Alla som har rösträtt kommer inför valet automatiskt med i en röstlängd och får ett röstkort hemskickat med posten.

Val till riksdagen

Till riksdagen har du rösträtt om du:

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige

Val till kommun- och landstingsfullmäktige

Till kommun- och landstingsfullmäktige har du rösträtt om du:

  • är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget
  • är medborgare i något av EUs medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget
  • är medborgare i något annat land än de som uppräknats och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd för valdagen


Det kan du läsa mer om detta på Valmyndighetens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Förtidsrösta

Under förtidsröstningsperioden har du möjlighet att rösta i en valfri röstningslokal som passar dig.

Om du har förlorat ditt röstkort kontakta Degerfors kommun för att få ett dubblettröstkort tel: 0586-481 00. Under kontorstid kan du få dublettröstkortet utskrivet för att hämta i Nämndhusets reception.

Bli röstmottagare

Du som fyllt 18 år kan arbeta som röstmottagare under allmänna val.

Arbeta som röstmottagare under förtidsröstningen

Röstmottagarens uppgift under förtidsröstningen är att ta emot röster och notera väljaren på väljarförteckningen, hålla god ordning i röstningslokalen, se till att det finns valsedlar och valkuvert utlagda, hjälpa de väljare som inte vet hur röstningsförfarandet går till, räkna antalet mottagna röster vid stängning samt se till att rösterna hämtas.

Om du arbetar som röstmottagare under förtidsröstningen blir du timanställd av Degerfors kommun. Det är önskvärt om du kan arbeta flera av dagarna under förtidsröstningsperioden och också om du kan arbeta under båda valen.

Arbeta som röstmottagare på valdagen

Vallokalerna är öppna klockan 08.00-20.00 vid det allmänna valet. Därefter ska alla röster räknas. Det innebär att arbetsdagen kan pågå fram till midnatt eller ännu längre.

Arbetsuppgifter

Du kan arbeta som röstmottagare, ordförande eller vice ordförande. Röstmottagarens uppgifter i vallokalen på valdagen är att kontrollera att väljarna har kommit till rätt vallokal, dela ut valkuvert till väljarna, se till att det finns gott om valsedlar utlagda, lotsa de väljare som inte vet hur röstningsförfarandet går till, ta emot röster och pricka av väljarna i röstlängden, räkna rösterna och hjälpa till med att återställa vallokalen i samma skick som tidigare.

Ordförandens uppgifter

Ordföranden och vice ordförandens uppgifter på valdagen är i stort sett samma. Men ordföranden ska helst ha arbetat som röstmottagare tidigare och är den som har det yttersta ansvaret för röstmottagningen i vallokalen. Ordföranden bestämmer även, i samråd med övriga röstmottagare i valdistriktet, tjänstgöringsschemat för röstmottagarna i vallokalen. Slutligen är det ordföranden som håller ihop kontakten med valkansliet, röstmottagarna och lokalansvarig. Någon av dem måste under valdagen alltid finnas på plats i vallokalen.

Arvode

Valnämnden i kommunen bestämmer arvodet för röstmottagare som arbetar på valdagen. Arvodet kan ändras mellan valen men du som arbetar som röstmottagare brukar få en summa om du arbetar på valdagen och ett timarvode för de timmar du arbetar som röstmotagare under förtidsröstningen.

Ersättare

Om någon av röstmottagarna eller rösträknarna med kort varsel inte kan arbeta på någon av valdagarna behövs det ersättare som kan hoppa in.

Rösträknare

Under valkvällen/natten kan det behövas extra personer som kommer in och hjälper till med sammanräkningen av rösterna.

Utbildning

Alla som har uppdrag under valen ska delta i valnämndens utbildning. Arvode för deltagande i utbildningen betalas av Degerfors kommun.

Frågor

Har du frågor eller funderingar kring att arbeta som röstmottagare kan du kontakta kommunens växel på tel 0586-481 00 eller via e-post kommun@degerfors.se.

Legitimation

Sedan riksdagsvalet 2006 gäller att väljaren måste kunna identifiera sig med hjälp av en giltig id-handling om hen inte är känd för röstmottagarna. Detta gäller på alla ställen där man kan rösta. Som id-handling räknas id-kort, körkort och pass. Saknar väljaren id-handling eller inte har med sig den kan någon som känner väljaren intyga hens identitet. Personen som intygar detta måste då ha sin id-handling med sig.

Onsdagsräkningen

Valnämndens preliminära rösträkning, eller onsdagsräkningen, är öppen för allmänheten. Läs mer om onsdagsräkningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rösta i vallokal

På valdagen kommer vallokalerna i kommunen att vara öppna . För att få rösta måste du visa en id-handling. Detta gäller på alla ställen där du kan rösta. Om du inte har någon id-handling kan du ta med dig någon som bekräftar din identitet. Personen som bekräftar din identitet måste visa sin id-handling.

På röstkortet står det i vilken vallokal du ska rösta.

Röstkort

Röstkort skickas ut inför valet till riksdag, kommun och landsting till alla som finns i röstlängden.

Information till väljaren

På röstkortet står det vilka val väljaren har rösträtt i samt information om vallokaler. Vallokalen är endast öppen på valdagen. På röstkortet finns även information om röstningslokaler för förtidsröstning med mera.

Förtidsröstning

Om du ska förtidsrösta måste du ha med dig röstkortet. Kortet används sedan för att skicka rösten till vallokalen i det distrikt du hör till. Det är där som rösten räknas. Innan valkuverten läggs i valurnan skiljs röstkortet från valkuverten så att valhemligheten bevaras.

Stämmer inte uppgifterna i röstkortet?
Är någon av uppgifterna i kortet är felaktiga kan du söka rättelse i röstlängden. Kontakta Länsstyrelsen i Örebro med kontaktuppgifter som du hittar under "relaterad information" längre ned på sidan.

Valdistrikt och röstlängder

Inför allmänna val delas kommunerna in i så kallade valdistrikt. I Degerfors kommun finns det sju valdistrikt.

För att få rösta måste man vara upptagen i en så kallad röstlängd. Det är en förteckning över alla som är folkbokförda inom valdistriktet 30 dagar före valdagen och som har rösträtt på valdagen.

Svenska medborgare som inte längre är folkbokförda i Sverige tas upp i röstlängden under tio år från den dag folkbokföringen upphörde. Därefter tas de upp, för tio år i sänder, om de till Skatteverket skriftligen anmäler sin adress. Den som anser att röstlängden innehåller felaktiga uppgifter eller som felaktigt uteslutits ur röstlängden kan senast tolv dagar före valdagen skriftligen begära att uppgifterna rättas. Begäran skickas till Länsstyrelsen i Örebro län.

Rösta med bud eller ambulerande röstmottagare

Om du av någon anledning inte kan ta dig till din vallokal, eller ta dig till en förtidsröstningslokal så kan du få hjälp med att göra i ordning din röst hemma.

Att rösta med bud innebär att till exempel en anhörig eller personal om du bor på ett boende, hjälper dig att rösta. Budröstningsmaterial kan du få i Degerfors kommuns växel eller i någon av förtidsröstningslokalerna.

Om du inte har möjlighet att få hjälp av en anhörig eller av någon personal, så kan två personer som valnämnden har utsett i kommunen komma hem till dig och hjälpa dig att göra i ordning din röst genom att vara ambulerande röstmottagare.

För att boka ambulerande röstmottagare så ringer du till kommunens växel på telefonnummer 0586-481 00.

Till toppen av sidan