Bild på den romska flaggan: Flaggan är horisontellt delad på mitten där undre fältet är grönt och övre blått. Över detta ett rött 16-armat chackra.

Internationella Romadagen 8 april

Den 8 april är den internationella Romadagen. Dagen har tillkommit för att högtidlighålla den första internationella romakongressen i London 1971. I Sverige har romer funnits åtminstone sedan 1500-talet och de är idag en av landets fem nationella minoriteter, och språket romani chib är ett av de nationella minoritetsspråken.

Den romska flaggan (romani: O styago le romengo) är en internationell flagga för alla romer.

Flaggan i dess nuvarande form antogs vid den första romska världskongressen i London 1971. Hjulet symboliserar romernas historiska koppling till Indien, själva vandringen därifrån och romskt framåtskridande. Den gröna färgen i flaggan symboliserar jorden, och den blå färgen representerar himlen och har en andlig dimension.

Svt firar romernas högtidsdag med specialprogrammet "Romska internationella dagen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Programmet är textat och sänds 8 april klockan 17:30 i SVT 2 och i SVT play.


Till toppen av sidan