Degerfors kommun uppmärksammar Sverigefinnarnas dag 24 februari

I dag den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är en nationell minoritetsgrupp i Sverige som uppskattas till drygt 700 000 personer.

Dagen har firats sedan 2011 och från 2012 har dagen funnits i Akademialmanackan som Sverigefinnarnas dag. Beslutet grundar sig bland annat på att sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige. Antalet personer med finsk bakgrund i Sverige beräknas för närvarande till cirka 700 000 personer.

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folklorist och författare.

Fira Sverigefinnarnas dag på folkets hus

Ikväll firas dagen tillsammans med Karlskoga och Degerfors kommuner. Kvällen börjar klockan 18.00 i teatersalongen i Degerfors Folkets hus med bland annat tal av Degerfors kommunalråd Anneli Mylly. Dagen till ära bjuds det på karelska piroger med äggsmör.

Hjärtligt välkomna att fira dagen med oss!

Uppdatering 24/2/2023: På grund av sjukdom kommer inte bandet Electric Saunas spela i samband med firandet som planerat.

Till toppen av sidan