Sortera rätt i jul

Snart är julafton här och för många innebär det både julmat och julklappar. Men med mat och klappar uppstår också avfall. Ibland kan det vara svårt att veta hur och var man ska göra sig av med julens skräp. I den här artikeln kommer några tips på hur du ska återvinna i jul och hur du kan göra för att förebygga att avfall uppstår.

Att sortera avfallet är både klimat- och budgetsmart. Dina apelsinskal, kaffesumpen och de överblivna äggskalen kan bli biogas och gödsel till våra åkrar. Och när du sorterar ut matavfall och förpackningar spara du inte bara på jordens resurser, utan du kan till exempel också skaffa ett nytt, mindre abonnemang för sopkärl med lägre kostnad.

Minska mängden restavfall och klimatpåverkan av julklapparna

  • Ge gärna bort något som inte skapar avfall som en upplevelse eller en tjänst, till exempel, massage, biobesök eller något ät- eller drickbart går alltid åt och är även en uppskattad present.
  • Hitta unika julklappar på second hand, där kan du hitta fina antika ljusstakar eller kanske ett retrospel som barnen kan ha kul med.
  • Slå in klapparna i tidningspapper, reklamblad eller återbruka tyg som du har liggandes hemma istället för att köpa nytt presentpapper.

Fixa sorteringen som ett proffs

Ställ fram kassar redan vid julklappsöppningen så att alla kan sortera restavfall, pappers- och plastförpackningar på en gång! Sedan är det bara att ta med kassarna till en återvinningsstation och hitta rätt kärl. Längre ner på sidan hittar du vanligt avfall från julen och hur det ska sorteras.

Mindre matsvinn för plånboken och miljön

  • Du kan minimera matsvinnet och utgifterna för julmat genom att beräkna hur mycket mat du tror kommer gå åt. Ställ fram lite mat i taget så håller sig maten längre och du slänger inte lika mycket.
  • Planera vad du vill göra med resterna redan från början. Potatis och kött kan bli pyttipanna, av gröten kan du göra ris à la Malta eller saffranspannkaka och av lutfisken kan du göra pudding av dagen efter.
  • Frys in portioner av julmat som du kan äta senare.

Vad ska sorteras var?

Det är inte alltid så lätt att veta vad varje del av en inslagen julklapp ska sorteras som och hur var det nu med värmeljusen? Här är en lista på vanliga saker många hushåll vill sortera under jul och nyår:

Vad ska du slänga?

Var ska det slängas?

Presentsnöre

Restavfall

Tejp och etiketter

Restavfall

Presentpapper, pappersförpackningar, wellpapp och kartong

Pappersförpackningar

Julgran

Trädgårdsavfall

Elljusstakar, julstjärnor och ljusslingor

El/elektronik

Batteridrivna prylar (tex. leksaker)

El/elektronik

Julgranskulor

Restavfall

Julkort och kuvert

Restavfall

Stearinljus

Restavfall

Värmeljushållare i aluminium

Metallskrot

Frigolit i köttråg och andra förpackningar

Plastförpackningar

Bakplåtspapper

Restavfall

På sajten sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om vilka saker som ska slängas var.

Återvinningscentral och återvinningsstationer i Degerfors kommun

När du är redo att lämna ifrån sig och sortera ditt julstök finns det flera platser i Degerfors kommun du kan vända dig till. Den större återvinningscentralen ligger på Industrigatan 1 i Degerfors och det är där du hittar alla typer av avfallsbehållare, bland annat el- och elektronikavfall och trädgårdsavfall.

I Degerfors finns också åtta mindre återvinningsstationer för tidningar och för glas-, kartong-, plast- och metallförpackningar och ytterligare fyra återvinningsstationer för kartongförpackningar.

I Åtorp och Svartå finns också en återvinningsstation för tidningar och för glas-, kartong-, plast- och metallförpackningar.

FTI ansvarar för avfallsbehållarna på samtliga stationerna och ser till att de töms regelbundet. Det kan också vara bra att veta att sopbilarna kommer som vanligt måndag till fredag, oavsett om det är röd dag eller inte.

Öppettider för återvinningscentralen i Degerfors över jul och nyår

Julafton 24/12: stängt

Juldagen 25/12: stängt

Annandag jul 26/12: stängt

Tisdag 27/12:- 13.00-16.00

Onsdag 28/12: 13.00-18.00

Torsdag 29/12: 13.00-16.00

Fredag 30/12: 11.00-16.00

Nyårsafton 31/12: stängt

Nyårsdagen 1/1: stängt

Måndag: 13.00-18.00

Tisdag: 13.00-16.00

Onsdag: 13.00-18.00

Torsdag: 13.00-16.00

Trettonde dag jul 6/1: stängt

Till toppen av sidan