UF-företaget från Degerforsgymnasiet ska tävla i SM

Amet drive, så heter UF-företaget som inriktar sig på att organisera samåkning via sin hemsida ametdrive.se. Nu ska eleverna Isra Albeatar, Allexandra Franc och Amelia Losander tävla i SM.

Från vänster: Isra Albeatar, Allexandra Franc och Amelia Losander

Till vardags går de tre eleverna sitt sista år på ekonomiprogrammet på Degerforsgymnasiet. Nu ska de tävla i SM för ung företagsamhet. Trion är nominerade i kategorierna årets affärsplan, innovation, tjänst och produkt med sitt företag Amet drive.

Själva idén bakom företaget skapades efter en semester i Frankrike.

- De har ett liknande koncept där som jag använde under min semester, så vi tog det konceptet och byggde vidare på det, säger Allexandra Franc, som är ekonom för företaget.

Företagsidén

Idén är att koppla samman förare och passagerare som ska till en och samma destination på ett smidigt sätt.

- Ska du till exempel till Sälen är vår förhoppning att man ska kunna söka på sin valda resa och sen skicka en förfrågan, säger Isra Albeatar, som är marknadsförare för företaget.

Allexandra Franc, fyller i:

- Föraren lägger ut en resa som hen ska köra med en startort och slutort samt de antalet platser som finns i bilen. Tanken är då att du som passagerare ska kunna skicka en förfrågan till föraren. Accepterar föraren din förfrågan så är resan bokad och då kan man börja chatta med varandra och diskutera mer specifika detaljer.

Hur använder man då Amet drive? hur gör man för att ladda ner Amet drive?

- Den fungerar som en webbaserad applikation. Du söker på Amet drive i din webbläsare och sedan kan du ladda ner den till din telefon så fungerar den som en vanlig app, säger VD, Amelia Losander.
Sen är det bara att skapa ett konto och använda appen.

Kompletterar varandra

Trion som snart arbetat med projektet i ett år har stött på en del problem under arbetets gång, men menar på att en av anledningarna till att det gått så bra är för att de kompletterar varandra med olika egenskaper.

- Allexandra är väldigt bra på siffror, Amelia är väldigt strukturerad och organiserad och jag är bra på att prata samt nå ut till folk, säger Isra.

Vann på Regionens UF-gala

När företaget ställde upp på länets UF-gala så tog de hem första pris i alla de fyra kategorierna som de var nominerade i.

- Det var absolut inget vi tog för givet eller förväntade oss, men det vi visste var att vi kämpat och slitit med det här på vår fritid för att komma dit vi är. Detta var en bekräftelse på att vårt hårda jobb lönat sig.

Nu ska de till Göteborg för att tävla i SM som äger rum 23-24 maj.

Degerfors kommun önskar er ett stort lycka till!

Till toppen av sidan