Drill

Vill du ha en rolig utmaning som utvecklar motoriken, koordinationen och musikaliteten?

Tycker du om att röra dig i takt till musik? Då kan drill vara något för dig!

Lite förenklat kan man säga att drill är ett slags dans med redskap. Redskapen man använder är drillstav, flaggstav, ljusstav, pom pons och band, men endast fantasin sätter gränser för vad man kan drilla med. Till exempel kan man använda sig av paraplyer, parasoller, solfjädrar, svärd, käppar, eldstavar, tygstycken med mera.

Det finns flera olika sorters drill. I marschdrill framträder drillarna tillsammans med en orkester. Ofta marscherar man tillsammans i ett paradtåg. Det är den här sortens drill som gemene man oftast känner till, men har man inte sett.

Sportdrill/tävlingsdrill har man gått miste om något! Tävlingsdrillen påminner om rytmisk sportgymnastik och är en växande sport i Sverige. Man kan tävla som lag, i par eller som solonummer. Deltagarna utför ett antal olika moment som sedan betygsätts av domare. Det domarna bedömer är framför allt teknik, svårighetsgrad, samspel med musiken, utstrålning, variation och underhållningsvärde. Tappar man staven eller ramlar omkull blir det poängavdrag. Slutligen har vi showdrill, som är mycket friare än både marschdrill och tävlingsdrill. Deltagarna drillar till valfri musik och både rörelser och valet av drillredskap anpassas till numrets karaktär. Det främsta syftet är att underhålla publiken.

I Degerfors ägnar vi oss främst åt showdrill och marschdrill. Drillektionerna kan se olika ut från gång till gång, men innehåller alltid vissa komponenter. Efter uppvärmningen övar vi på danssteg samt tränar styrka och smidighet, följt av drillstavsteknik och koreografi. Slutligen varvar vi ner och stretchar. Välkommen, du också!

Till toppen av sidan