Talböcker - för dig med läshandikapp

Om du av någon anledning har svårigheter att läsa eller hålla i vanliga böcker, kan du lyssna på talböcker. Talböcker är böcker som är inlästa på kassett eller CD-skiva.

Talböckerna på CD kallas DAISY och är inlästa i ett speciellt format. Detta format gör att en DAISY-talbok ryms på en skiva. DAISY-talböckerna kan oftast inte spelas i din vanliga CD-spelare.

Enligt upphovsrättslagen får inte talböcker säljas i bokhandeln. De kan bara lånas på bibliotek. Den som gör talböcker måste ha regeringens tillstånd. Degerfors kommun har ett sådant tillstånd och får därför ladda ner böcker från Tal- och punktskriftsbibliotekets katalog.

På Degerfors bibliotek finns även CD-böcker som alla får låna. Dessa kallas för ljudböcker. De produceras av vanliga bokförlag och finns att köpa i bokhandeln eller genom bokklubbar.

Om du inte har möjlighet att själv komma till biblioteket, kontakta personalen på telefon 0586-481 10 och boka in ett hembesök.

Aktuellt
Om du saknar någon titel i Bibliotekets bestånd av DAISY-böcker, kontakta personalen, så undersöker vi om den finns att hämta via Internet.
Länktips
Senast uppdaterad 2014-06-12
Skicka e-post till sidansvarig: Sofia Luthman


Degerfors kommun 693 80 Degerfors Tel: 0586-481 00 Fax: 0586-483 86 E-post: kommun@degerfors.se Orgnr. 212000-1934