Skolskjuts

Degerfors kommuns grundskolor startar måndagen den 21 augusti. Åtorpskolan F-6 börjar kl. 07.40 och går enligt schema. Lunch och skolskjuts som vanligt. Övriga skolor F-9 börjar kl. 08.00 och går enligt schema. Lunch och skolskjuts som vanligt.

Information om skolskjuts läsåret 2017/2018

Om ditt barn har rätt till skolskjuts i höst gäller nedan stående information. Om du vill veta om ditt barn kan ha rätt till skolskjuts, vänligen läs riktlinjerna för skolskjutsPDF (pdf, 133.2 kB). Om ditt barn uppfyller kriterierna fyller du i ansökan om skolskjuts och skickar in den. Skolskjutsarna i kommunen sker både med linjetrafik, skolbussar och i unika fall anpassad skolskjuts.

Personlig turlista

I den utskickade, personliga turlista framgår det vilken hållplats som ligger närmast bostaden samt vilken tid skjutsen beräknas angöra morgon och eftermiddag. Kom alltid i god tid till hållplatsen. Avgångstiderna som anges i turlistan är ungefärliga.

I turlistan ser du också vilken typ av skolskjuts som ditt barn ska åka med:

 • Linjetrafik anges i turlistan med tre siffror, exempelvis ”Linje 541” och information om resväg finns att söka i Länstrafikens reseplanerare på www.lanstrafiken.selänk till annan webbplats. Linjetrafiktabeller i pdf-format samt karta över sökt resa finns på Länstrafikens hemsida.
 • Skolbussar anges i turlistan med fyra siffror, exempelvis ”Turnr 1100”.
 • Om uppgift om in och/eller hemresa saknas betyder det att en anpassad skolskjuts är bokad.

Linjetrafik

 • Linjetrafikens bussar är märkta med ett linjenummer och destination. På dessa krävs ett giltigt färdbevis för att få åka med. Nya elever som ska åka linjetrafik kommer att få ett Grundskolekort i skolan. Fram tills dess att korten delats ut åker eleverna med utan kort. Busschaufförerna är informerade om detta. OBS! Elever som redan har ett grundskolekort behåller detta och det laddas automatiskt med en ny produkt inför höstterminen.
 • Bussarna som kör linjetrafik kör enligt fast tidtabell och stannar endast vid Länstrafikens hållplatser. Dessa har en stolpe eller ett väderskydd som det står Länstrafiken på.
 • På bussar som kör linjetrafik måste man plinga för att bussen ska stanna vid en hållplats. Chauffören hjälper gärna till om en elev är osäker på vart den ska gå av.

Skolbuss

 • Skolbussarna är märkta med ”Skolbuss”. Det är endast skolskjutsberättigade elever som får åka med skolbussarna men det behövs inget färdbevis i form av ett grundskolekort för att få åka med.
 • Skolbussar stannar både vid utmärkta hållplatser och vid samlingsplatser som inte är utmärkta. Är du osäker på vart samlingsplatsen som anges i din turlista ligger så kan du ringa Söne Buss för mer information. Telefonnummer finns på turlistan och på www.degerfors/skolskjuts
 • Skolbussarna anpassar sina hemturer efter vilka elever som åker med den aktuella dagen och var de bor. Eleverna kan därför komma hem tidigare än vad som står i tidtabellen om alla planerade elever inte åker med.

Anpassad skolskjuts

 • Anpassad skolskjuts används i unika fall, t ex om det inte går någon skolbuss eller linjetrafik dit eleven ska åka, särskilda skäl alternativt funktionsnedsättning. Elever som ska åka anpassad skolskjuts får separat skjutsinformation hemskickad innan skolstart i augusti från Länstrafikens beställningscentral. Frågor kring taxi besvaras på telefon 019-17 50 17.

Ordningsregler på bussen

 • Påstigning och avstigning sker i ordning utan att knuffas.
 • Äldre elever visar hänsyn till de som är yngre och hjälper dem om så skulle behövas.
 • Du bör ha en reflex eller reflexväst på dig när du väntar på bussen under vinterhalvåret. Då ser chauffören och andra trafikanter dig mycket bättre.
 • Om du åker linjetrafik, ha busskortet redo så att de andra eleverna slipper vänta medan du letar.
 • Ta på säkerhetsbältet direkt när du sätter dig på din plats (det är det lag på). Detta innebär även att man inte lämnar sin plats under resans gång. Bältet knäpps loss först när bussen har stannat vid hållplatsen.
 • Det är inte tillåtet att äta eller dricka i bussen.
 • Visa hänsyn mot de andra på bussen, var lugn och skrik inte till klasskamrater och kompisar.
 • Om någon beter sig illa mot dig eller någon annan på bussen berättar du detta för chauffören, dina föräldrar eller din lärare på skolan. De hjälper dig.
Kontakt

Information om vem ni ska kontakta finns på Länstrafikens hemsidalänk till annan webbplats.

Länstrafikens kundservice
Tel: 0771-55 30 00

Skolskjutshandläggare
Degerfors kommun
Anneli Busk
Tel: 0586-481 70

Övrigt

Ansökan skolskjutsPDF (pdf, 59.2 kB)

Riktlinjer för skolskjutsPDF (pdf, 133.2 kB)

Senast uppdaterad 2017-12-18
Skicka e-post till sidansvarig: Anna-Lena Sandell
Förvaltningschef


Degerfors kommun 693 80 Degerfors Tel: 0586-481 00 Fax: 0586-483 86 E-post: kommun@degerfors.se Orgnr. 212000-1934