Information om mobilappen Periscope

Det har i dagarna diskuterats flitigt i media om appen "Periscope" som växer i popularitet bland barn och ungdomar. Framförallt så diskuteras det om hur appen i vissa fall används för att på ett väldigt negativt sätt utsätta varandra för olika former av kränkningar. Det förekommer även att man hetsas att utföra förnedrande aktiviteter ivrigt påhejade av personer som gömmer sig bakom anonymitet. Detta är ju något som florerar även i andra sociala medier och appar på barns och ungdomars telefoner, surf-plattor och datorer och inte är något som är specifikt för just appen "Periscope". Varför diskussionen blossat upp kring just "Periscope" är för att formen för kränkningarna kan bli så grova och lätt kan trappas upp bortom kontroll för alla inblandade.

Vi vuxna behöver finnas på de plattformar och forum som våra barn och ungdomar finns för att visa vår närvaro. Dessa platser får inte bli isolerade platser för unga, där "vad som helst är tillåtet och kan hända" för att inte det finns någon insyn från vuxenvärlden.

Vad kan vi då göra?

  • Samtala med dina barn/ungdomar om hur man bör vara mot varandra.
  • Prata med dina barn/ungdomar om konsekvenserna vad som kan hända om man smygfilmar varandra eller lägger ut filmer på sig själva på nätet.
  • Lär dig hur appen fungerar. Ladda ned appen (gratis), registrera ett konto (twitter). Zooma sedan in på den ort/kommun där du bor eller arbetar. Välj några filmer att titta på.
  • Känner du oro för att ditt barn/ungdom använder eller kommer börja använda detta eller andra sociala medier? Ta upp det till diskussion och samtala med ditt barn. Det är viktigt att vi lär barn och ungdomar att handskas med den digitala värld vi lever i, på ett korrekt och schysst sätt.

Nedan återfinns några länkar där du kan läsa mer om vad andra säger om "Periscope". Ta gärna några minuter och gör dig bekant med även denna del av ungdomarnas vardag.

Mikael Johansson, rektor Bruksskolan och Åtorps skola
Anette Thorbjörnsson, rektor Strömtorpsskolan och Svartå skola
Ann-Kristin Brännström, rektor Parkskolan
Lennart Vestervall, rektor Stora Vallaskolan
Anna-Lena Sandell, förvaltningschef Kultur- och utbildningsförvaltningen


http://www.unt.se/uppland/uppsala/den-har-gatt-lite-overstyr-4079978.aspxlänk till annan webbplats

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/destruktiva-trender-bland-unga-pa-periscopelänk till annan webbplats

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6355022länk till annan webbplats

http://skolvarlden.se/bloggar/sara-bruun/vid-50-likes-slar-jag-min-larare-i-rovenlänk till annan webbplats

Senast uppdaterad 2016-02-05
Kontakt med sidansvarig:  Anna-Lena Sandell
Degerfors kommun 693 80 Degerfors Tel: 0586-481 00 Fax: 0586-483 86 E-post: kommun@degerfors.se Orgnr. 212000-1934