Närnatur och naturreservat

Vacker natur är ju inget unikt i vårt land, men få kommuner har satsat så mycket på nära naturupplevelser som Degerfors. Det gör att vi idag kan erbjuda drygt 20 stycken utflyktsmål för vandring och rekreation.

Vi har, med hjälp av Fälttjänsts kompetens och resurser, under många år arbetat med att med varsam hand ta fram och akta det vackra i vår natur. Det har gjort att det i Degerfors idag finns många tätortsnära områden för dig som vill komma ut i det vackra landskapet. Allt ifrån tillgängliga promenadstråk och grillplatser till tuffa vandringar som kräver både tid och ork. Här hittar du ett axplock av de mest populära besöksmålen.

Upplev naturen på dressin

En dressintur kan vara en morgontidig utflykt på ett par timmar för att titta på det rika djurlivet med älg, rådjur, bäver, tjäder och häckande tranor. Och kanske varg eller lo om turen är framme, för allt finns i de här trakterna.

Högbergskärret

Väljer du att åka från Ängebäck så kommer du efter knappt två kilometer att passera Högbergskärret som är känt för sin biologiska mångfald. Här finns en rastplats med bord och du kan uppleva naturen närmre på det nedlagda stickspåret som går mitt igenom kärret

När du har trampat dig fram genom naturen ytterligare 6 km kommer du till Löfbergs Handelsmuseum i Håkanbol. Att besöka A. Emil Löfbergs lanthandel i Håkanbol är som att göra en resa 100 år tillbaka i tiden. Reklamskyltar, inredning, kassaapparater, varor, ja t.o.m. bokföringsböckerna är bevarade. Här finns burkarna mormor hade i skåpen, här finns glassaffischen du valde från, här finns gammal klassisk reklam. (För öppettider se hemsida: www.hakanbol.se) I den härliga trädgården kan du ta en fika eller en glass.


Däveln vid Mosstorp

Nästa rastplats, den sista inom Degerfors kommun, är Mosstorp. En vildmarksrastplats på en öppen liten kulle, omgiven en stor ödslig mosse. Här kan man stanna och bara uppleva tystnaden. Vid Mosstorp finns vindskydd, vedbod och handikappanpassat utedass. Nära Mosstorp finns en kort vandringsled till sjön Däveln där du kan bada och fiska.

Du kan även ge dig ut på en större strapats genom att trampa de 3,8 milen ner till Gullspång. Under vägen finns en rad härliga naturupplevelser. Är du intresserad kan du t ex komplettera dressinturen med en vandring längs Skagern och kanot i Letälven.
Öppettider:
Maj-sept förbokning
Tel: 0586-408 40.

Läs mer om dressin och andra aktiviteter på Visit Karlskoga Degerforslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller kontakta turistbyrån för mer information, tel: 0586-483 93.

Senast uppdaterad 2016-06-23
Skicka e-post till sidansvarig: Suzanne Hällström
Näringslivssekreterare


Degerfors kommun 693 80 Degerfors Tel: 0586-481 00 Fax: 0586-483 86 E-post: kommun@degerfors.se Orgnr. 212000-1934