Kommunstyrelsens ordförande på praktik på Tallbackens förskola

Den 19 oktober praktiserade Anneli Mylly på Tallbackens förskola som en del av hennes arbete att lära sig mer om kommunens olika verksamheter. Tidigare praktigdagar har hon varit på bland annat parkenheten och hemtjänsten.

Denna praktikdag har jag varit på Tallbackens förskola som ligger nära Stora Vallaskolan och Ramshöjdens naturområde. De har en grundbemanning på sex personer och deras öppettider är 06:15-18:30 med ett snitt på 17-18 barn i grupperna.

Det var kul och intressant och även imponerande hur de hinner med alla uppdrag som de har. Det är en välorganiserad verksamhet och väldigt trevlig stämning. Jag förstår att våra förskolor är populära och att det är inte svårt att rekrytera personal. Förskolelärare söker hit från andra kommuner vilket är ett gott tecken.

Förskolan har tre huvudsakliga uppgifter:

  • Trygghet och omsorg
  • Utveckling och lärande
  • Skapa en nära relation till barnen

Arbetssätt och mål

På förskolan har de dokumentationskrav vilket innebär att de dokumenterar hur de arbetar, utvärderar och utvecklar förskolans verksamhet. De har också utvecklingssamtal med samtliga barn. Just nu jobbar de med tre prioriterade mål som är språk, matte samt normer och värden. De arbetar också med hälsa och rörelse.

De har pedagogiska lärgrupper där samtliga pedagoger besöker varandras förskolor för att få ta del och inspiration från varandras lärmiljöer. De tar emot mycket praktikanter från gymnasiet, universitetet och vuxnas lärande.

Personalen berättar att en av deras utmaningar är att få till enskild planeringstid och ge alla barn det de har rätt till. De lyfter också att deras två specialpedagoger har en viktig roll.

Tack för att jag fick vara en liten del av er vardag!

Anneli Mylly, Kommunstyrelsens ordförande

Till toppen av sidan