Vänorter

Degerfors kommun har två vänorter, Oedheim i södra Tyskland och Ventspils Rajon i västra Lettland.

Oedheim, Tyskland

Oedheim har varit Degerfors vänort sedan 1985, men de första kontakterna knöts tio år tidigare, 1975, då våra musikkårer inledde ett samarbete. Oedheim är en liten vacker ort med drygt 6 000 invånare i närheten av staden Heilbronn och belägen i den sydliga delstaten Baden-Württemberg.

Genom staden rinner floden Kocher, som är en biflod till Neckar, och runt stadskärnan är landskapet kuperat med grönsaks- och vinodlingar. Största arbetsplatsen är Audi-verken i det närbelägna Neckarsulm. Trots sin ringa storlek finns simhall, sporthall och en ny konserthall och kommunen har ett rikt föreningsliv.

Ventspils Novads, Lettland

Ventspils Novads (distriktet Ventspils, hette tidigare Rajonen) har varit kommunens vänort sedan 1991. Novads är en sekundärkommun som omfattar 12 små landsbygdskommuner kring hamnstaden Ventspils och styrs av en församling bestående av företrädare för landsbygdskommunerna. Novads är ett av de mindre distrikten i Lettland och upptar 3,8 procent av den totala landarealen. Större orter är Ugale och Piltene och avståndet till Riga är ca 16 mil.

Novads ligger vid Lettlands västra kust och närheten till havet påverkar klimatet. Kustlinjen är full av fiskebyar och ett enastående djurliv. Novads innehåller även ett stort antal sjöar, floder och bäckar och en av Lettlands största floder, Venta (346 km lång), rinner genom distriktet mot baltiska havet. Ventspils är den rajon som har den största skogsarealen i landet, skogen täcker 62 procent av dess yta, och skogarna är idealiska för att plocka vilda champinjoner och bär, för jakt, fotvandringar och för rekreation. Ventspils Novads har även det äldsta naturreservatet i Lettland, Moricön, som är helt orört av människan och omgiven av sägner.

Information om vänortsarbetet

Har du frågor som berör kommunens vänorter och vänortssamarbete kontakta:

Anna-Lena Sandell
Kulturchef
tel: 0586-482 09

Senast uppdaterad 2017-04-12
Skicka e-post till sidansvarig: Susanna Göransdotter


Degerfors kommun 693 80 Degerfors Tel: 0586-481 00 Fax: 0586-483 86 E-post: kommun@degerfors.se Orgnr. 212000-1934