Populärt och internationellt på Folhälsokonferens 2012

Fokus på både unga och de som är på väg att bli äldre, när folkhälsonämnden i Karlskoga och Degerfors arrangerade stor folkhälsokonferens för tionde året i rad. Publiken fick möta en Alex Schulman som på ett både roligt och lite sorgligt sätt beskriver hur det är att bli äldre och samtidigt vara ung.
Alex Schulman och tre ungdomar

Alex Schulman och tre ungdomar

Cirka 150 ungdomar, tjänstemän och politiker hade samlats i Degerfors Folkets hus för att delta i årets folkhälsokonferens - "Så mycket bättre". Bra var det redan från början när The Young Mayors Project från Lewishamn i England föreläste genom sina tidigare ungdomsborgmästare, Jacob Sakil och Kieran Lang. De båda unga killarna berättade att det i över 8 år funnits en ungdomsborgmästare i Lewishamn, som för ungdomarnas talan. Borgmästaren har verklig makt och även stor möjlighet att påverka. Den framröstade borgmästaren kan hjälpa till att stödja och skapa förståelse bland ungdomarna och bidrar även till att driva fram moderniseringen av lokala myndigheter.
Förhoppningen är att Young Mayor ska bli ett livslångt arbetssätt i val- och demokratiska processer. Jacob och Kieran intygar att de vill vara förebilder för andra ungdomar och visa att det går att påverka och att åldern inte spelar någon roll, så länge som man är intresserad.

Folkhälsokonferensens eftermiddag bjöd på speed-dating mellan ungdomar, tjänstemän och politiker. Det var högt i tak och många frågor ventilerades under några minuter, innan man bytte stol och i och med det fick en ny konversationspartner. Ett lyckat inslag där alla har möjlighet att komma till tals. Ungdomar får möjlighet att fråga ut både politiker och tjänstemän, samtidigt som de i sin tur får klara besked om vad ungdomarna har för önskemål.

Speeddating vid Folkhälsokonferensen

Snabba frågor och snabba svar är det som gäller vid speeddating

Avslutande föreläsare var Lilian Berggren, psykolog, lärare och forskare från Örebro universitet, som berättade om sitt arbete med International Child Development Program, ICDP - Vägledande samspel. ICDP har som mål att stimulera och utveckla ett positvit samspel i vardagsarbetet mellan vuxna och barn, barn sinsimellan och mellan vuxna utifrån barnperspektivet.

Folkhälsodagen avslutades genom folkhälsonämndens Christina Gustavsson och Eje Johansson som tackade folkhälsoförvaltningens duktiga arrangörer Cecilia Ljung, Ida Broman, Birgitta Spens och Josefins Sejnelid.

Publicerad 2012-10-24. Senast ändrad 2012-10-24.
Degerfors kommun 693 80 Degerfors Tel: 0586-481 00 Fax: 0586-483 86 E-post: kommun@degerfors.se Orgnr. 212000-1934